donderdag 12 april 2012

Bakworkshop: Italiaans Brood



Vandaag ben ik weer naar een broodbakworkshop geweest bij Levine.
M’n broodbakmaatje Marina en ik hadden weer eens afgesproken, het is inmiddels onze vijfde keer samen.

De eerste keer was in juni 2010, bij Oldenhof in Hilversum, daar maakten we
batard en brood gevuld met zongedroogde tomaten, kaas en pijnboompitten.
De volgende workshops volgden we bij Levine zelf, kleine groepjes met maar drie deelnemers.
In de tweede workshop, september 2010, maakten we vloerbrood met lijnzaad en een cranberry-pecannoten swirl.
De derde, in maart 2011, stond in het teken van feestelijk brood: gevlochten brood met hazelnoten en amandelen en suikerbrood
De vierde, september 2011, leerden we stokbrood en brioche.
Nu, de vijfde keer Italiaans brood: ciabatta en focaccia.

We krijgen uitleg over ‘voordegen’, zoals poolish en biga.
Ook krijgen we gedegen les over de ‘bakkersformule’, wat inhoudt dat je werkt met percentages, zodat je alle recepten van over de hele wereld kunt herleiden, of in een recept nu ounces, grammen, kilo’s of wat dan ook gebruikt worden. 

Daarnaast krijgen we alle info, tips en recepten op papier mee naar huis.

Behalve dat je veel leert op zo’n dag, is het ook erg gezellig, met tussendoor een heerlijke lunch, met alweer nieuwe broodsoorten, zodat je eigenlijk gelijk alweer een volgende workshop wil afspreken. Wat we dan ook doen!


We beginnen met de focaccia. Voor de topping kunnen we kiezen uit kerstomaatjes of druifjes. We doen gewoon allebei. De topping van zoete druiven, zeezout en rozemarijn is een bijzonder lekkere combinatie.
Het deeg van deze soorten brood is vrij nat, maar Levine heeft geweldige standmixers, dus dat gaat vrij simpel.




Het tweede brood dat we maken is de ciabatta. Ik kan bijna niet van het deeg afblijven, zo poezelig, zijdezacht voelt het aan.
De gaten zijn het lekkerst, zo’n heerlijk luchtig brood met knapperige korst.







met mededeelnemer Wouter de gebakken focaccias bewonderen
Thuisgekomen ga ik eerst een stuk foccacia en ciabatta bij m’n lieve buurvrouw brengen, dan een gedeelte in de diepvries en bij een kop groentesoep eten we samen de rest van de focaccia op. Echt heerlijk!