vrijdag 31 augustus 2012

Ketchup



Nog waren de tomaten van gisteren niet op. Ik besloot er ketchup van te maken.
Zo maakte ik het:

2 kg tomaten (allerlei soorten)
2 uien, 1 rode en 1 zoete witte
1 groen pepertje, zonder zaad
overgebleven steeltjes van basilicum, fijngehakt (niks wordt hier weggegooid)
500 ml appelazijn
1 tl korianderzaad
1 gedroogd chilipepertje
1 stukje foelie
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl rode peperkorrels
2 kruidnagels
takje tijm
1 laurierblad
stukje verse gember
50 g witte basterdsuiker
50 g bruine basterdsuiker
zout en peper
1 zakje Marmello nr. 2

Snij de tomaten, uien, pepertje in stukjes en hak de basilicumsteeltjes fijn, zet op in een pan met een bodempje water, laat het een half uurtje pruttelen.
In een andere pan de azijn met alle kruiden en specerijen opzetten, aan de kook brengen en op laag vuur een half uurtje laten trekken.


De tomaten door een roerzeef doen, in omgespoelde pan doen, de azijn zeven en bij de tomaten gieten.
Suiker toevoegen en onder zo nu en dan roeren laten inkoken.
Naar smaak peper en zout toevoegen. Ik gebruikte de Marmello omdat ik hele dikke ketchup wilde.
In schone flesjes gieten, dop erop en tien minuten op de kop zetten (in een vaas).

Je wilt nooit meer ketchup uit de winkel!