donderdag 28 maart 2013

Quinoa-kikkererwtburgers met salade van witlof, appel en rode ui

Ik hoor mensen vaak zeggen — Ik wil wel biologisch kopen, maar het is te duur. Nu klopt dat wel voor sommige voedingsmiddelen, maar sinds ik meer biologisch koop, geef ik toch minder uit aan de boodschappen. Dat komt vooral omdat ik heel veel dingen uit de supermarkt niet meer koop en er dus geld overblijft om beter spul te kopen.

Ook laat ik me veel minder verleiden tot lokkertjes als ‘in de bonus’ of ‘tweede gratis/voor de helft’. Je denkt dat je goedkoper uit bent, maar dat is een misvatting, vaak heb je die aanbiedingen helemaal niet nodig, of moet je er weer allerlei dingen bij kopen om het te kunnen gebruiken.

In de Natuursuper let ik wel goed op aanbiedingen, vooral bij groente en fruit en deze zijn vaak zelfs voordeliger dan bij ah (de enige supermarkt bij mij in de buurt)!

Ik heb weer een leuke website ontdekt: Biobudget, een handige site met biologische recepten waarvan de ingrediënten minder kosten dan drie euro per persoon.

Ik heb het recept quinoa-kikkererwt-koekjes gemaakt, al noem ik ze geen koekjes, dan denk ik toch aan wat anders, ik noem ze ‘burgers’, ook een raar woord eigenlijk … en bij salsa denk ik aan saus, dus dat noem ik gewoon salade.
Nog goedkoper is natuurlijk gedroogde kikkererwten gebruiken i.p.v. een potje.


1 potje kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
120 g quinoa (eerst goed afspoelen en uit laten lekken), koken volgens aanwijzing verpakking en door zeef afgieten
4 stuks lente-ui, in ringetjes gesneden
stukje gember (geraspt)
2 tenen knoflook (fijngehakt)
1 el olijfolie
1 eetl.gemalen lijnzaad met wat water tot papje geroerd
1 tl kerrie
mespunt chilipeper
100 gram speltbloem
peper en zout

Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en fruit de ui, gember en knoflook op een zacht vuur gaar en geurig.

Prak de kikkererwten grof met een vork of pureestamper, voeg de gare quinoa toe en schep het lente-ui mengsel erbij. Voeg vervolgens het lijnzaadmengsel, kerrie, chilipeper en de bloem toe. Breng op smaak met peper en zout. Kneed alles even goed door en zet het kikkererwten/quinoa-mengsel minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.

Schenk wat olijfolie in de pan. Vorm platte schijfjes van het kikkererwten/quinoa-deeg. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Bak ze in ongeveer zes minuten aan beide kanten goudbruin.
Ik serveerde ze met een simpel sojayoghurt-knoflooksausje en de volgende salade:


Salade van witlof, appel en rode ui
2 rode uien, gesnipperd
1 appel, in kleine blokjes
1 stronk witlof, in fijne reepjes gesneden
3 el witte wijnazijn
1 el olijfolie
rasp en sap van ½ citroen
2 el fijngehakte peterselie
½ rode Spaanse peper, fijngesneden
peper en zout

Schep de ui, appel, witlof en Spaanse peper in een schaal, giet azijn en olie erbij.
Voeg citroenschil, -sap, peterselie, peper en zout toe. Laat het even staan zodat de smaken goed intrekken. 
Net als in het recept serveer ik de salade in een glas, staat leuk en is weer eens wat anders.