zondag 19 januari 2014

Courgette en Aubergine fusion


Ik ben fan van Angélique Schmeinck, een van de weinige vrouwelijke meesterchefs in Nederland, en vooral van haar vegetarische gerechten. Voor Eet Lekker Mee ga ik de recepten wel ‘veganiseren’.
Dit gerecht vind ik er zo leuk uitzien dat ik het maar eens ga proberen. Het viel me reuze mee.
Een bakje van courgette, gevuld met auberginecompote en rode uienconfituur.
Zij maakt het af met wat feta … daar heb ik geen vegan-oplossing voor, maar ik strooide er wat van m'n sesam-notenmengsel op en dat was ook prima. Honing werd agavesiroop en room ... sojaroom.
Het zijn aardig wat handelingen, maar de auberginecompote en de uienconfituur kun je ruim van te voren maken ('s middags of zelfs de dag ervoor), dat komt de smaak juist ten goede.

Het originele recept met video: Courgette en Aubergine fusion, volgens de site is het een hoofdgerecht, maar bij ons een voorgerecht!
Eerst de Auberginecompote maken (dit lijkt veel op baba ganoush, een auberginedip uit het midden-oosten).


Hier de ingrediënten voor vier personen:

1. Auberginecompote
2  aubergines
4 teentjes knoflook
3 el olijfolie extra vierge
gemalen komijn
2 el tahin (sesampasta)
1  limoen
zo zien de aubergines eruit na een klein uurtje roosteren

Verwarm de oven voor op 200 °C. Prik de aubergines rondom in met een vork of satéprikker en leg ze op een bakplaat of ovenrooster. Rooster de aubergines circa 50 minuten tot het vruchtvlees zacht en de schil donkerbruin geblakerd is. Draai ze halverwege de baktijd een keer om. 
Snijd ze over de lengte open, schep met een lepel het vruchtvlees eruit en hak het grof.
Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes.
Verhit olie in een pan en fruit de knoflook glazig. Voeg komijnpoeder naar smaak toe en verwarm enkele seconden mee.
Voeg de aubergines toe en verwarm circa 5 minuten tot het meeste vocht verdampt is.
Breng op smaak met peper en zout en sap van de limoen. (De tahin gaat er op het laatste moment in.)

2. Rode uienconfituur
ong. 1 pond rode uien
3 el olijfolie
4 el agavesiroop
4 el balsamicoazijn
200 ml rode wijn

Pel en halveer de uien. Snijd de uien in halve ringen.
Verwarm de olijfolie in een brede pan en fruit de uien in circa 10 minuten glazig en zacht.
Voeg de agave, balsamicoazijn en rode wijn toe. Laat heel zachtjes koken tot het licht stroperig is, kan een uurtje (of wat) duren.

Dit is zo lekker dat ik er bijna van bleef proeven!


3. Peterseliecoulis
1 bos bladpeterselie
125 ml sojaroom

Pluk de blaadjes van de takjes. Blancheer de blaadjes 10 seconden in ongezouten kokend water. Giet op een zeef en spoel direct af met koud water. Knijp met beide handen al het vocht uit de peterselie. Bewaar de peterselie in de koelkast.

4. Courgette
2 middelgrote courgettes

Snijd de uiteindes van de courgettes en snijd de courgettes in 12 rechte stukken van 4-5 centimeter hoog. Verwijder het zachte zaadgedeelte in het midden met een theelepel tot iets boven de bodem zodat er een bakje ontstaat (ik heb zo'n handige bolletjeslepel, werkt net wat beter vind ik en de restjes courgette bewaar ik voor soep of in een smoothie).


Verder nog nodig voor de garnituur: 10 Cornichons (kleine zure augurkjes) over de lengte gehalveerd. En wat sesam-notenstrooisel.

’s Avonds afmaken:

Peterseliecoulis
Verwarm de sojaroom. Pureer de geblancheerde peterselie samen met de warme room in de blender (of staafmixer) tot een gladde saus. Breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen peper.

Courgette
Verhit enkele druppels olijfolie in een koekenpan en bak de courgettes 1,5-2 minuten per kant op laag vuur. Breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen peper.

Auberginecompote en Uienconfituur
Maakt de auberginecompote warm in een pannetje en roer er op het laatste moment de tahin door. Maak de uienconfituur warm in een pannetje.

Opmaak bord
Verdeel de courgettes over borden en vul de courgettes met de auberginecompote zodat er een klein bergje opzit. Schep daarop een lepel rode uienconfituur. Lepel de peterseliecoulis in twee banen langs de courgettes en leg de cornichons er in.