zondag 12 oktober 2014

Besloten Eet Lekker Mee (21)


Speciaal voor Ome Koos, de laatste der Mohicanen, een plantaardig dinertje op zijn 86ste verjaardag.

Menu:

Gezellige avond met een blije Ome Koos samen met zijn neven en nichten.
Soep eten met stokjes, veel jolijt.

... van de maffe truienclub ...

Courgette Fritters


Deze fritters zijn erg smaakvol en kunnen prima een gehaktbal of burger vervangen. Je kunt ze in de koekepan bakken, of in de oven, maar ik heb ze deze keer gefrituurd in een laagje olie, toch zijn ze licht van smaak.


Voor ongeveer 12 stuks:

2 courgettes, geraspt
1 theelepel zout
1 lijnzaad ‘ei’ (1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water, 10 min. laten staan)
fijngesneden bieslook
250 g speltmeel
1eetl. arrowrootpoeder (of maizena), met wat water tot papje geroerd
(scheutje sojamelk)
1 ui
1 eetl. garam massala specerijen
zout en peper naar smaak
olie om te frituren

Doe de geraspte courgette in een vergiet, strooi er het zout over, zet er een bord op met wat zwaars en laat een half uurtje uitlekken. Druk er zoveel mogelijk vocht uit en droog met een schone theedoek.



Snij de ui fijn en bak deze in wat olie op laag vuur samen met de specerijenmix. Laat iets afkoelen. Doe de courgette in een kom en meng het met lijnzaad, meel, bieslook, arrowroot en uimengsel. Voeg eventueel een scheutje sojamelk toe om het mengen te vergemakkelijken, maar maak het niet te vochtig.



Verhit een laagje olie in een koekepan en laat voorzichtig een lepel courgettemengsel in de olie zakken. Ik gebruik een ijsbolletjes tang en druk het mengsel een beetje plat. Laat goudbruin en knapperig worden, keer de fritters een paar keer om.
Leg ze op een bord met keukenpapier om overtollig vet te absorberen en strooi er eventueel nog wat peper en zout over.

Je kunt hier eindeloos mee variëren, bijvoorbeeld kleingesneden olijven erdoor of stukjes zontomaat, of andere kruidenmengsels.