zaterdag 14 maart 2015

Nuis-soep


Tijdens het weekend, begin deze maand, in vakantiehuis Börgbloumke in het Groningse Nuis, moest ik erg vooruitdenken betreffende boodschappen, want er was daar geen winkel op loopafstand … en opeens vond ik dat er ook soep moest zijn. Wat had ik nog?

Van een paar eenvoudige ingrediënten maakte ik een grote pan vegan soep, dankzij de Ras-el-hanout specerijen werd het superlekker! Zelfs een ‘wortelhater’ genoot ervan.
Je zou er nog allerlei toevoegingen aan kunnen doen, maar nodig is het niet, het leuke hiervan is juist de eenvoud.
Dus in huize Engelwortel noemen we het geen wortel-rodelinzensoep, maar Nuissoep, heeft verder niets met de plaats te maken, behalve dan dat daar de oorsprong van het recept ligt!


1 sjalot, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 flinke theelepel ras-el-hanout specerijen ( bijv. Jonnie Boer)
1 kilo winterpeen (geschild en in stukken gesneden) 
250 gr. rode linzen, afgespoeld
2,5 liter water en 5 groentebouillonblokjes
olijfolie
peterselie

Het sjalotje en knoflook kort fruiten in olijfolie, de ras-el-hanout specerijen toevoegen, de stukken winterpeen toevoegen, kort roerbakken en dan het water en de bouillonblokjes erbij, regelmatig roeren.
Samen met de linzen aan de kook brengen, vuur laag zetten en ongeveer 20 min. zachtjes laten koken of tot de wortel zacht is.
Met staafmixer pureren, peper en zout naar smaak toevoegen en fijngeknipte peterselie over strooien. That's all!

Nu thuis weer gemaakt en de rest gelijk in porties ingevroren.