dinsdag 8 maart 2016

Kikkererwten-spinaziesoep


Soms bedenk je een nieuw recept om resten op te maken. Meestal noem ik dat ‘flans’. Maar deze soep is zo lekker geworden dat tie beter verdiend. Dus gewoon wat het is: Kikkererwten-spinaziesoep.

Vandaag komt een journaliste met fotograaf mij interviewen voor de serie ...  in de Metro. (verslag volgt). Het gaat om de chocolademousse van aquafaba.

Daarvan staat er nu de inhoud van twee potjes de kikkererwten en het overgebleven kokoswater uit het blik kokosmelk.
Verder heb ik nog een restant bleekselderij in de koelkast liggen, wat gekookte aardappels en in de diepvries nog een half pak spinazieblokjes.

Dus zo maak ik het:

2 potjes kikkererwten
1 sjalot, gesnipperd
olie
1 prei, in halve ringetjes gesneden
2 teentjes knoflook, in stukjes gehakt
2 cm gemberwortel, geraspt
2 cm geelwortel, geraspt
1 tl Thai green curry (specerijenmix van Jonnie Boer)
3 stengels bleekselderij, kleingesneden
3 groentebouillonblokjes
1 miso bouillonblokje
2 l water
300 g gekookte aardappels, in blokjes gesneden
200 g diepvriesspinazie
kokosmelk
1 el citroensap

Fruit de ui, prei en knoflook in wat olie. Voeg de specerijen en gember en geelwortel toe en roerbak nog kort.
Voeg bleekselderij, bouillonblokjes, water en de kikkererwten toe.
Breng aan de kook, zet vuur laag en laat een kwartiertje zachtjes pruttelen. Voeg de aardappels en de spinazie toe en verwarm nog even mee.
Pureer het geheel met de staafmixer, voeg in scheutjes al roerende de kokosmelk toe en tot slot het citroensap.
Voilà, een pan vol heerlijke soep!