donderdag 15 december 2016

Kastanje Wellington


Dit gerecht is gebaseerd op Beef Wellington.
Beef Wellington is een gerecht van runderbiefstuk en ganzenlever dus nogal een hap vol dierenleed. Het schijnt genoemd te zijn naar ene hertog van Wellington.
Het principe van iets in bladerdeeg verpakken spreekt me wel aan. Ik maak ook nog regelmatig het gehackt in bladerdeeg.

Ik vond dit recept van Bosh via Facebook.
Ik heb het iets aangepast naar wat ik in huis had.
Dus geen verse kastanjes (ik heb niet zulke goede ervaringen met het pellen van die dingen), maar kastanjepuree uit een blik van ah, waar de fijne 35% korting sticker op zat.
In het recept wordt gesproken van shortcrust pastry, ik weet niet precies wat dat iets, maar ik denk dat bladerdeeg ook prima gaat. Verder had ik geen pecannoten, maar wel walnoten en cashewnoten.


Zo maakte ik het:
200 g kastanjechampignons, door de helft gesneden
olie, snufje zout, peper, 2 geperste knoflookteentjes, 1 el verse tijm, 1 el verse rozemarijn, fijngehakt.
Doe dit alles in een ovenschaal en zet een kwartier in de oven op 200°C.

Dan twee rode uien fijnsnijden en bakken in olie met ook weer tijm en rozemarijn, peper en zout.
Een halve eetlepel bruine suiker toevoegen en dan blussen met een glas witte wijn. Nog even laten inkoken en dan af laten koelen.

Doe het volgende in de keukenmachine:
180 g walnoten
70 g cashewnoten
2 el zonnebloempitten
2 el pompoenpitten
2 oude boterhammen (ik had liefde & passie rogge)
1 blik kastanje puree
en maak er een mooi mengsel van.

Doe dit in een schaal, voeg de uien toe en roer het smeuïg met ongeveer 150 ml groentebouillon.


Neem 4 bladerdeegplakjes en plak ze aan elkaar met wat water, tot een vierkant. Doe dit 4x, zodat je vier grote vierkanten hebt. 
Leg op het eerste bladerdeegvierkant een kwart van de kastanjevulling, leg daar de helft van de champignons op en bedek dit weer met een kwart van de vulling. Kwast de randen in met wat olijfolie.
Leg er een tweede plak deeg op en snij het teveel weg langs de vulling. Snij drie hartjes uit het restant m.b.v een vormpje en leg deze er op, prik met een vork wat gaatjes. Druk met de tanden van de vork de randen dicht.
Kwast het geheel in met sojamelk. Maak nog eenzelfde exemplaar.


Bak deze in de oven op 200°C, ongeveer 40 minuten.

Ik had een klein beetje vulling over en heb van het restant bladerdeeg nog een paar kleine hapjes gemaakt, om voor te proeven. We vonden het lekker.
De grote zijn voor morgen, voor bij het ELM-diner.