donderdag 13 december 2012

Zuurkoolschotel met vegan-worst

Laatst sprak ik een kennis die klaagde dat de boodschappen zo duur zijn. Het bleek dat zij wel heel veel kant-en-klaar, pakjes en zakjes, potten e.d. koopt.
Ik gaf aan dat bijvoorbeeld zo'n zakje saus weinig lijkt te kosten, maar dat je het voor veel minder geld zelf kan maken en nog lekkerder/gezonder ook. Veel meer tijd kost het ook niet.
En kant-en-klare aardappelpuree kopen, dat begrijp ik echt niet.
Zij zei toen ja maar, jij kan goed koken …
Daar was ik even stil van, ik kan koken, dat wel, maar goed zou ik het zelf niet noemen. Ik ben praktisch en hou van simpel en betaalbaar en van lekker eten, maar ben ook niet van de ingewikkelde toestanden.
Als je minder kant-en-klaar gebruikt, weet je ook wat er in zit en ben je uiteindelijk toch goedkoper uit. Voor de prijs van zo'n zakje saus koop je al gauw een kilo bloem, en dat zit toch voornamelijk in dat zakje, met allerlei geur-kleur- enz. stoffen

Belangrijker dan goed kunnen koken is volgens mij dat je wel het leuk moet vinden.
En leuk vind ik het, ik hou ervan om allerlei dingen uit te zoeken en uit te proberen en Man is altijd genegen om te proeven. Toch zijn er veel probeelsels die ik mijn gasten (nog) niet voor zou durven zetten. Zoals het experiment met vegetarische worst.
Dat moet eerst geperfectioneerd worden. Vandaag maakte ik m'n tweede versie voor bij deze simpele vegetarische zuurkoolschotel, waar geen pakje aan te pas komt en voor iedereen makkelijk te maken. Easy peasy zou Jamie zeggen. Ik zal het stapsgewijs illustreren met foto's.


Zuurkoolschotel
vegetarisch, voor vier personen, of in ons geval voor twee personen voor twee dagen

500 g verse zuurkool
1 kilo aardappels
1 rode paprika, in stukjes gesneden
1 sjalot, fijngesnipperd
olijfolie
half bakje vegetarische spekjes
wat paneermeel
paar eetlepels geraspte kaas
boter
1 tl (gerookte) paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 200° C
Kook de geschilde aardappels gaar.
Bak de sjalot en de paprika in wat olie, schuif wat opzij en voeg de vega-spekjes toe en bak knapperig.

Doe de zuurkool in een ovenschaal en verdeel het paprika-spekjesmengsel over de zuurkool.

Als de aardappels gaar zijn stamp ze dan tot een grove puree met een klontje boter en wat melk. Breng in een laag aan op de ovenschaal, strijk glad.



Maak een mengsel van paneermeel, geraspte kaas en het paprikapoeder. Verdeel dat over de ovenschotel. Nog wat kleine stukjes boter toevoegen en dan de oven in.
Ongeveer een half uurtje, tot de bovenlaag mooi goudbruin is.



Vegan-worst
Bij deze schotel heb ik ook weer vegan-worst gemaakt, experiment 2.
Ik heb dezelfde ingrediënten als bij experiment 1 gebruikt, maar heb deze keer de bloem vervangen door quinoa, dat ik tot poeder heb gemalen in m'n koffiemolen. daar heb ik ook een gedroogd chilipepertje meegemalen.
Verder heb ik een eetlepel gemalen lijnzaad met water tot papje geroerd, als bindmiddel i.p.v. ei.
Ook heb ik nog fijngesneden stukjes tomaat op olie en geweekte gedroogde paddestoelen extra toegevoegd.
Deze worst was ook weer lekker geworden en goed pittig.
Binnenkort experiment 3 met rookaroma en glutenpoeder.






1 opmerking:

  1. Volgens mij,kun jij dus inderdaad heel goed koken.
    Want wat ik bij je langs zie komen steeds,heb ik nog nooit gemaakt.
    En ik weet zeker,dat het lekker zal smaken.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen